top of page

Segona sessió de les Trobades GRID Granollers

GRID Granollers indica el camí per a l'èxit a l'era de la sostenibilitat amb casos pràctics.


La segona jornada del cicle Guanyar amb la sostenibilitat organitzat per GRID Granollers ha deixat clar que a la nova era dels negocis respectuosos amb el medi ambient, la clau de l'èxit és la col·laboració entre empreses i amb el sector públic.

Aquesta idea ha estat el fil conductor que ha caracteritzat les dues ponències del dia: Joan Tristany, director general d'AMEC, la comunitat d'empreses industrials internacionalitzades, i Joan Martí, director de l'àrea d'estratègia empresarial d'Acció.


Joan Tristany ha posat sobre la taula de debat l'experiència d'algunes de les més de 350 empreses industrials que són part d'AMEC amb indicacions pràctiques i un enfocament metodològic. Tristany ha mantingut que avui més que mai, en un entorn VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu, per l'acrònim en anglès), és oportú col·laborar-hi, però cal saber-ho fer per tenir èxit. Ha explicat que la cooperació entre empreses ha d'estar clarament orientada a aconseguir objectius concrets, que ha de produir un valor que no s'aconseguiria sense i ha d'estar definida en el temps. Una clau fonamental de l’èxit en la cooperació segons el director dAMEC és escollir el soci correcte.

Un cas que Joan Tristany ha explicat és el d’EPI Industries, un grup d’empreses B2B que factura uns 40 milions d’euros i ocupa prop de 250 treballadors i treballadores. El propòsit d'EPI Industries és incorporar els ODS (objectius de desenvolupament sostenible) no només a l'activitat del grup, sinó que a la indústria en general. Per fer-ho, EPI Industries organitza una conferència periòdica en què participen empreses de diferents sectors, algunes competidores d'EPI Industries, per tal de debatre la manera d'assolir el propòsit declamat. EPI Industries es guia per dos principis estratègics: reducció de les emissions i augment del pes de les activitats sostenibles i mesura els resultats de la seva activitat amb les mètriques proporcionades per Ecovadis.

Tristany ha ofert també el cas d'Ecodhybat, que opera en la neteja de maquinàries a la indústria alimentària. Per reduir la seva empremta, Ecodhybat ha redissenyat el seu model operatiu en col·laboració amb els seus clients i ha obtingut reduccions notables entre el 20% i el 50% consum elèctric i ús d'aigua, alhora que ha proporcionat millores en els temps i la qualitat de les aigües residuals. Un projecte que la Comissió Europea ha reconegut com un dels tres millors projectes LIFE.


Es tracta de dos casos que no podrien tenir èxit sense la col·laboració entre diferents organitzacions.

Joan Martí ha mantingut que hi ha una tendència clara que demana a les empreses que no només tinguin en compte el seu impacte al medi ambient, sinó que siguin un actor en positiu. Els ho demanen els consumidors, les administracions i també el talent que volen atreure.

El cas és que fins i tot s'ha teoritzat que les empreses encara poden prosperar més en un entorn que paradoxalment es fa més exigent. Martí ha donat suport a aquesta tesi amb la teoria del valor compartit, del famós professor de Harvard Michael Porter. El valor compartit no és filantropia, ha advertit Martí, sinó que és estratègia, volent dir que les empreses que volen aprofitar les grans oportunitats de l'economia sostenible, ho han de fer d'una forma organitzada, coherent i suportada pels màxims nivells directius de l'organització.

Joan Martí ha donat exemples pràctics de com es pot col·laborar a l'economia sostenible i ha presentat la tasca que Acció promociona a través del programa Catalunya Clústers 2021-2023. És un programa que ha creat 25 agrupacions d'empreses que col·laboren per idear i aplicar solucions sostenibles a problemes concrets de manera creativa.

També Martí ha subratllat la necessitat de guiar-se per objectius concrets i mètriques clares. Per això ha esmentat la metodologia del moviment B-Corp, disponible de franc i en línia i que es pot adoptar també per certificar-se.

La jornada ha estat oberta per Gemma Gimenez, regidora de Promoció Econòmica i Urbanisme de l'Ajuntament de Granollers, que ha elogiat la tasca que GRID Granollers està fent per tal de reunir empreses amb el propòsit de fomentar l'economia circular.

Giuseppe Cavallo, que ha moderat la trobada, ha subratllat que la sostenibilitat ha de ser practicada d'una forma autèntica per les empreses, no en funció de “green washing” i ha esmentat el cas de Ben & Jerry's, una empresa que mesura el seu èxit principalment en funció del seu propòsit, que és fomentar la justícia social i amb això obté grans èxits. Cavallo ha citat el públic per a la propera trobada que es tindrà sempre al Teatre Auditori de Granollers el proper 8 d’abril.


GRID Granollers és una iniciativa impulsada conjuntament entre l'Ajuntament de Granollers i les Associacions dels polígons de Granollers amb la finalitat de promoure la simbiosi industrial i crear polígons industrials competitius amb el suport de la Diputació de Barcelona.


A través de GRID Granollers les empreses poden compartir recursos que ja no necessiten o que en fan poc ús per tal de posar-los en valor i que altres puguin aprofitar-los. Però també és un lloc de trobada per compartir i adherir-se a serveis i projectes col·laboratius que es promouen en el seu entorn amb la finalitat d'aprofitar les economies d'escala i facilitar les sinergies industrials i la cooperació empresarial.


Mireu el vídeo de presentació de GRID Granollers.


bottom of page